Sedum-Groendaken

Waarom kies je voor een groendak?

Er zijn verschillende manieren om je huis te verduurzamen. Isoleren en zonnepanelen zijn de bekendste , maar heb je al gedacht aan een groendak? Hiermee kun je op een eenvoudige manier de levensduur van je platte dak verlengen, doordat het je dak beschermt tegen schadelijke weersinvloeden. Een groendak zorgt ervoor dat de dakbedekking wel twee tot drie keer langer meegaat, het werkt bovendien geluidsisolerend. Wil jij ook een mooier uitzicht, duurzamer wonen en bijdragen aan een beter milieu? Maak dan een groendak op je uitbouw, schuur, carport, overkapping of veranda. Behalve dat een groendak er mooi uitziet zijn er nog meer voordelen. Het heeft een isolerende functie: in de winter tegen kou en in de zomer tegen warmte. De ruimte onder het dak blijft in de zomer tot wel 4 graden koeler.

Onze groendaken bestaan uit een mooie mix van verschillende soorten sedumplantjes. Sedum is een sterk vetplantje dat onderhoudsarm is en veel vocht kan opslaan in zijn bladeren. Daardoor kunnen zij lange periodes van droogte doorstaan. Omdat het lichtgewicht is en niet diep wortelt, is sedum uitermate geschikt om op een dak te leggen. De vetplanten die in een groendak verwerkt zitten trekken vogels, vlinders en andere insecten aan en draagt positief bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

Een groendak van sedum zorgt ervoor dat regenwater gelijkmatiger wordt afgevoerd, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool en overstromingen. Voor een optimaal resultaat kan je een sedumdak afkoppelen aan een infiltratievoorziening van Hydrorock blokken in de tuin. Met het aanleggen van een groendak help je mee om de luchtkwaliteit te verbeteren. De sedumplanten filteren namelijk fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof.

Wil je niet meer naar dat saaie grijze dak kijken, kies dan voor onze sedumdak! Mooi, functioneel en draagt bij aan een prettige leefomgeving.

 Weergave:
 


Bezig met laden...
 • check Bestel makkelijk & snel online
 • check Altijd beschikbaar (24/7)
 • check Online veilig & snel betalen

Meer over sedum

De natuurlijke eigenschappen van sedum maakt deze vetplant uitermate geschikt voor dak vergroening. Sedum - ook wel vetkruid genoemd - is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden variëteiten. Vetplanten of succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Bij sedum wordt water opgeslagen in de bladeren, daarom spreken we bij sedum ook wel over bladsucculenten.

Sedum heeft een aangepaste stofwisseling. ’s Nachts wordt kooldioxide via de huidmondjes opgenomen en in appelzuren omgezet. Overdag worden de appelzuren met behulp van de zonlicht afgebroken en fotosynthese uitgevoerd. De huidmondjes in de bladeren zijn alleen 's nachts geopend. Gedurende de hete en droge dag wordt het verlies van vocht geminimaliseerd.Veel sedum soorten zijn van oorsprong te vinden op het Noordelijk halfrond, met name in het Middellandse zeegebied. Maar ook in Noord-Afrika en Zuid-Amerika is Sedum vaak te vinden op droge en/of koude plaatsen waar water schaars kan zijn. Dankzij haar natuurlijke eigenschappen heeft sedum in groendaken weinig onderhoud nodig: het vereist weinig (regen-)water en voedingsstoffen.

Wat is een Sedumdak?

Een Sedumdak is een groendak met vegetaties bestaande uit een mix van Sedumplanten. Sedum is een vetplant, die veel vocht vasthoudt. Daarom kan Sedum in bijna alle klimaten en weersomstandigheden overleven. De grote voordelen van Sedum zijn het minimale onderhoud en dat lichtgewicht oplossingen al vanaf 35 kg/m2 mogelijk zijn. EkoGarden levert voor een Sedumdak de Sedummat en de sedumtray beplant met een mengsel van 8 tot12 verschillende soorten Sedums. Deze mix bloeit van begin voorjaar tot eind najaar in diverse kleuren wit, geel en roze.

Voordelen van sedum voor een groendak:
 • Sedum wortelt zeer ondiep en is een lichtgewicht methode om een groendak te creëren, dankzij de geringe substraat laagdikte.
 • Sedum kan goed tegen droogte, bijvoorbeeld bij erg hete zomers.
 • Sedum is eenvoudig in onderhoud en vraagt weinig water en voedingsstoffen.
 • Sedum is ongevoelig voor ziekten en insectenplagen.
 • Sedum heeft een groot aanpassingsvermogen onder extreme weersomstandigheden.

Eenvoudig een duurzaam sedumdak aanleggen

We hebben 3 soorten sedum groendakpakketten in ons assortiment. Wanneer je makkelijk en snel een sedumdak wilt aanleggen kun je het beste kiezen voor onze Sedumtrays Click `n Go. Deze zijn makkelijk verplaatsbaar, eenvoudig te installeren op een beschermdoek en je klikt ze snel aan elkaar. De sedumtrays zijn ook erg handig om te verwerken als je een klein dak hebt. Het Groendakpakket sedummat Traditioneel kies je als het dak voldoende draagkracht heeft en je de hoogste kwaliteit voor de beste prijs wilt. De aanleg van dit systeem kost wel wat meer moeite. Kan je dakconstructie geen zware belasting aan? Pas dan ons Groendakpakket sedummat Lichtgewicht toe, waarbij het normale substraat vervangen wordt door een laag minerale wol. Dit pakket is handig en kan snel verwerkt worden, ook door de doe-het-zelver. De groendakpakketten Traditioneel en Lichtgewicht zijn in aanschaf voordeliger en bestaan uit 4 en 5 opbouwlagen. Met één van onze handige systemen kun je snel genieten van je eigen groendak!

Voordelen van een groendak

Een groendak kent vele voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak. Zo zorgt een groendak voor waterretentie, luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie, energiebesparing en biodiversiteit in de stad. Groene daken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen. Bovendien voelen mensen zich veel prettiger in een groene omgeving dan in een grijze.

Alle voordelen overzichtelijk op een rij:
 • Absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage.
 • Zorgt voor schonere lucht, de planten filteren fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof.
 • Verlaagt omgevingstemperatuur, de planten absorberen zonlicht. Zo wordt een koeler een aangenamer klimaat gecreëerd.
 • Verhoogt rendement van zonnepanelen, doordat een groendak de temperatuur op het dak verlaagt. In de zomer kan een dak wel 80 à 90°C worden., terwijl een groendak maximaal 25 à 30°C.wordt.
 • De geluidsisolatie van het dak wordt sterk verbetert. Het absorbeert geluid en zorgt voor meer omgevingsrust, zowel binnen als buiten.
 • Een groendak biedt bescherming tegen weersinvloeden als zon, regen, wind en verlengt de levensduur van de dakbedekking.
 • De natuurlijke en duurzame uitstraling creëert een waardevermeerdering van je pand.
 • Verhoogt de biodiversiteit door het aantrekken van vogels, vlinders, bijen en hommels.
 • Sedumplanten bevatten van nature veel vocht. Met een groendak creëert u een natuurlijke brandwerende laag op uw huis of kantoorpand.
 • Leven en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op het welzijn van de mens. Groen biedt ontspanning en geeft minder stress.
 • Met sedummatten of sedumtrays bestel je een groendak met direct-groen resultaat. De matten zijn zorgvuldig voorbegroeid en bij levering voor 95% bedekt. Hierdoor is er nauwelijks ruimte voor onkruidgroei en is het benodigde onderhoud minimaal.
 • En groendak heeft een isolerende functie: in de winter tegen kou en in de zomer tegen warmte.